top of page
Останні новини
Популярні новини

Дніпропетровська обласна організація роботодавців Експертних та Інспекційних організацій ініціює ві

Дніпропетровська обласна організація роботодавців Експертних та Інспекційних організацій у рамках опрацювання Концепції дерегуляції у сфері охорони праці та промислової безпеки 25 травня 2016 року на засіданні робочої групи при Громадській раді при Державної регуляторної служби України ініціювала питання про відміну Порядку визначення уповноважених організацій, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 17 травня 2005 року № 87 (далі по тексту Порядок).

Причиною засідання стали численні порушення Порядком Конституції України, Господарського кодексу України, Законів України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про охорону праці» та «Про захист економічної конкуренції».

Порядком введені обмеження для цілої групи малого бізнесу і підприємництва. Позбавлені права на проведення первинного та позачергового технічного огляду устаткування суб’єкти господарювання, що не є юридичними особами (фізичні особи підприємці (ФОП) та суб’єкти господарювання діяльність яких пов'язана з проектуванням, виготовленням, постачанням, придбанням, володінням, користуванням, монтажем, налагоджуванням, технічним обслуговуванням, ремонтом, модернізацією, реконструкцією чи заміною цього устатковання. Від оцінки технічного стану устаткування відсторонені фахівці. Ті хто його проектував, виготовив, змонтував, експлуатує, налагоджує, технічно обслуговує, ремонтує та модернізує. Хто краще них знає устаткування.

Від суб’єктів господарювання вимагають мати у штаті на постійних засадах не менше 14 експертів технічних з промислової безпеки та фахівців другого рівня кваліфікації. Така кількість фахівців не потрібна і не передбачена нормативними актами для проведення первинного та позачергового технічного огляду устатковання.

За право на здійснення первинного та позачергового технічного огляду устаткування від суб’єктів господарювання вимагається здійснення науково-технічної підтримки державного нагляду.

Ці надмірні, нічим невиправдані вимоги, Законами України не передбачені і порушують конституційне право громадян на підприємницьку діяльність, право без обмежень самостійно здійснювати господарську діяльність, що не суперечить законодавству та встановлює обмеження на здійснення окремих видів діяльності.

Вартість регуляторних вимог Порядку для одного суб’єкта малого підприємництва складає 877 тисяч 397 грн на рік, не всі суб’єкти господарювання можуть подолати такі фінансові перепони. З 970 підприємств, які отримали дозволи з технічного огляду, випробувань та експертного обстеження, право на проведення первинного та позачергового технічного огляду мають тільки 74 підприємства, що становить 7,6 відсотків. До реєстру уповноважених організацій внесено 29 підприємств підпорядкованих Держпраці, що становить 39,2 відсотків.

Наказом Держнаглядохоронпраці затверджені дії з усунення та обмеження доступу на ринок інших суб’єктів господарювання. Створюється штучна монополія. Порушуються вимоги Закону України «Про захист економічної конкуренції».


Архів
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Basic Square
bottom of page