top of page
Останні новини
Популярні новини

Дніпропетровська обласна організація роботодавців експертних та інспекційних організацій за декларат

З огляду на те, що Україна прагне до європейських стандартів, у першу чергу вважаємо за доцільне сприяти розповсюдженню застосування «європейських» принципів до дозвільної системи у сфері господарської діяльності. Одним із таких принципів є «декларативний принцип».

Декларативний принцип – це коли суб'єкт господарювання набуває права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності шляхом повідомлення адміністратора або відповідного дозвільного органу про відповідність його матеріально-технічної бази вимогам законодавства.

Декларативний принцип передбачено Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Інший принцип це акредитація, яка передбачена Законом України «Про акредитацію органів з оцінки відповідності».

Акредитація – засвідчення того, що орган з оцінки відповідності відповідає вимогам національних стандартів, гармонізованих з відповідними міжнародними та європейськими стандартами, у відповідних сферах для провадження визначеної діяльності з оцінки відповідності.

Дніпропетровською обласною організацією роботодавців експертних та інспекційних організацій у рамках Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна—2020» направлені наступні пропозиції щодо змін до статті 21 Закону України «Про охорону праці», а саме:

Набуття права на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки здійснюється на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці (далі – декларація).

Реєстрація декларації здійснюється на безоплатній основі протягом п’яти робочих днів з дня отримання декларації.

Технічний огляд, випробування, експертне обстеження, технічне діагностування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки провадяться організаціями акредитованими відповідно до Закону України «Про акредитацію органів з оцінки відповідності».


Архів
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Basic Square
bottom of page